Lëngu para-seminal tek burrat: përbërja dhe funksioni

Lëngu para-derdhës ose para-seminal me emrin e tij e bën të qartë se çfarë shfaqet para derdhjes gjatë orgazmës. Pa e ditur, burrat mund të tremben, duke marrë parasysh shkarkimin e parakohshëm, dhe gratë kanë frikë të mbeten shtatzënë.

Njohja e natyrës së formimit dhe përbërjes së para-derdhjes do t'ju lejojë të sillni harmoni dhe qetësi në marrëdhënie.

Njeriu

Çfarë është prezum

Lëngu para-seminal ose Cooper është formuar në një njeri në dalje nga uretra në një gjendje të zgjimit seksual, duket si një rënie e trashë e trashë pa ngjyrë. Excreted gjatë marrëdhënieve seksuale ose foreplay.

Gjëndrat Cooperiane (bulbourethral) janë burimi kryesor i lëngut para-seminal. Gjëndrat Littre shërbejnë si një vend shtesë i formimit të presed.

Mekanizmi i formimit

Gjëndrat bulbouuretrale ose bakterore, të vendosura në muskujt e perineumit në bazën e penisit, prodhojnë vajosje natyrore mashkullore. Gjëndrat Littre, të vendosura brenda uretrës nga fshikëza e urinës deri te hapja e jashtme, gjithashtu mund të kryejnë funksionin e formimit të lubrifikantit në penis. Ata sekretojnë një lëng të lëngshëm, alkalik, duke rritur vëllimin e para-derdhjes së prodhuar nga gjëndrat Cooper.

Me të arritur zgjimin seksual, muskujt e legenit tkurren, duke bllokuar kanalin urinar dhe duke parandaluar urinimin gjatë marrëdhënieve seksuale. Në këtë pikë, gjëndrat e Cooper dhe Littre fillojnë të sekretojnë lubrifikant mashkullor.

Në varësi të karakteristikave fiziologjike të secilit njeri, sasia e para-farës është e ndryshme, normalisht ajo varion nga dy pika në 5 ml. Në rrethana të caktuara, sasia e shkarkimit mund të jetë më e madhe.

Struktura

Lëngu para-ejakulator lëshohet kur organet gjenitale të një burri janë në zgjim të fortë. Para-fara është alkaline dhe përmban një numër kimikatesh.

Struktura e para-ejakulatit është një masë koloidale, e ngjashme me xhelin, e përbërë nga:

 • uji:
 • një numër i enzimave dhe glikopolisaharideve:
 • joneve të kaliumit, kalciumit, natriumit dhe pak magnezit.

Spermatozoidët në lëngun para-seminal mund të jenë aksidentalisht kur futen në të pas marrëdhënieve të mëparshme ose masturbimit.

Lëng para-seminal ngjitës, pa ngjyrë mashkullor

Funksione

Uretra e një burri, si vagina e një gruaje, ka një mjedis acid që vret spermatozoidët. Substanca para farës neutralizon aciditetin dhe krijon një mjedis të favorshëm për farën.

Lëngu para-derdhjes ka funksione të tjera të dobishme:

 • është një lubrifikant për futjen pa dhimbje të penisit në vaginë, duke lehtësuar zbatimin e fërkimeve gjatë veprimit,
 • lehtëson lëvizjen e ejakulit përgjatë kanalit të organit gjenital, duke e lagur atë,
 • pastron uretrën nga mbetjet e derdhjes së mëparshme dhe urinës,
 • mbron lëngun seminal nga dëmtimi.
Para-derdhja vepron si lubrifikant gjatë marrëdhënieve seksuale

Para-spermës dhe shtatzënisë

Plehërimi i vezës nga lëngu para-ejakulator nuk është i mundur. Nuk ka spermë në spermatozoidet para derdhjes, por gjasat që ata të futen në lubrifikant mbetet pas një orgazme të mëparshme, veçanërisht një të fundit.

Shtatzënia mund të ndodhë nëse:

 • spermatozoidi që futet në lëngun e Cooper,
 • fara është në një shkallë të lartë të aktivitetit,
 • marrëdhëniet seksuale ndodhin në kohën më të favorshme për konceptim te një grua.

Qelizat e spermës jetojnë për disa sekonda, duke qenë në një mjedis të pafavorshëm, por më të fortët arrijnë të mbijetojnë në kanalin e organit gjenital të mashkullit ose në sipërfaqen e kokës deri në marrëdhënien tjetër të pambrojtur.

Spermatozoidet

A përmban spermatozoidë

Nuk ka spermë në lëngun para-seminal. Ata nuk bien në të në momentin e formimit. Fara dhe para-fara prodhohen nga organe të ndryshme pa lidhje. Lubrifikuesi lirohet nga burri para derdhjes.

Gjasat që një spermë e vlefshme të hyjë në kopshtin nga jashtë mbetet pas marrëdhënies së fundit ose masturbimit të pambrojtur.

Praktika e marrëdhënieve të ndërprera

Supersticioni në lidhje me aftësinë e lubrifikantit natyror mashkullor për të fekonduar një vezë mund të ketë lindur nga shfaqja e shtatzënisë duke përdorur marrëdhëniet e ndërprera si një metodë e kontracepsionit. Në mënyrë që të shmanget konceptimi me këtë metodë, burri heq penisin nga vagina para derdhjes. Por nëse, në një gjendje të eksitimit të fortë, ai nuk arriti të nxirrte organin e tij para fillimit të derdhjes, atëherë fekondimi i vezës edhe me një sasi të vogël të nxjerrjes së parë të spermës është mjaft e mundur.

Seksi i pambrojtur gjatë praktikës së marrëdhënieve të ndërprera i lë mundësinë një gruaje të mbetet shtatzënë me derdhjen e përsëritur të një burri, kur sperma nga derdhja e mëparshme mund të hyjë në vezë me lubrifikantin e lëshuar.

Parandalimi i shtatzënisë së padëshiruar

Nëse prekumi hyn në vaginë

Bazuar në faktin se një nga qëllimet e lëngut para-seminal është të lehtësojë futjen e organit gjenital mashkullor në femër dhe të lubrifikojë gjatë fërkimeve, është e natyrshme që ajo të hyjë në vaginë.

Nëse partnerët po planifikojnë të krijojnë barrë, atëherë një goditje e tillë e lubrifikantit do të ndihmojë vetëm. Përndryshe, është e nevojshme të ndiqni masat paraprake për marrëdhënie të pambrojtura ose të kaloni në përdorimin e kontraceptivëve.

Fillimi i një shtatzënie të paplanifikuar

Analizat para-spermës

Për shkak të rasteve të shtatzënisë kur përdorni ndërprerjen e veprimit si një metodë kontraceptive, lindi një keqkuptim për përmbajtjen e ejakulit në lubrifikantin natyror të një burri. Supozimi ka gjetur vend në një numër artikujsh në literaturën mjekësore, disa mësues në universitete u paraqesin studentëve informacione të pasakta.

Për të përcaktuar të vërtetën, një eksperiment u krye në Izrael me analiza paraprake të pjesëmarrësve vullnetarë të projektit. Para-derdhja u mor nga burra absolutisht të shëndetshëm dhe që kishin probleme me sistemin gjenitourinar të moshave të ndryshme. Asnjë farë nuk u gjet në asnjë nga mostrat.

Lëngu i provës përmban ujë, enzima, minerale, në veçanti natrium, në një formë xheli. Thanksshtë falë natriumit që para-fara ka një reaksion alkalik.

Për të kryer analiza dhe studime të lëngut Cooper, duhet të kontaktoni një specialist nëse zbulohen anomali dhe patologji.

Kontaktimi me një specialist për analiza

Patologjitë e mundshme

Nxjerrja e para-derdhjes tek burrat në gjendje të zgjimit seksual është normë. Ndryshimet në këtë fushë të funksioneve jetësore të trupit duhet të shkaktojnë shqetësim.

Arsyeja për të vizituar një specialist mund të jetë:

 • pamja në ngjyrën e presed të një ngjyre gri, jeshile ose të verdhë,
 • pamja e gjakut
 • ndryshimi i densitetit në një gjendje gjizë,
 • erën e mykut.

Një shenjë e patologjisë mund të jetë lirimi i një lëngu pa ngjyrë pa ereksion, i cili shkaktohet nga streptokoket, stafilokokët ose E. coli.

Në rast të shkeljeve të funksioneve riprodhuese në një njeri, ekzistojnë:

 • ndjesi dhimbjeje në pjesën e poshtme të barkut,
 • dëshirë e shpeshtë për të urinuar dhe ngërçe në të njëjtën kohë,
 • rritja e temperaturës,
 • hyperemia e zonave të lëkurës,
 • shkarkimi purulent nga uretra në mungesë të zgjimit seksual.

Nëse njolla me djathë shfaqen në para-farë, kjo mund të nënkuptojë një sëmundje inflamatore, kandidiazë. Ju duhet të konsultoheni me një mjek.

Ka raste kur një specialist pyetet për alokimin e një sasie të madhe të para-spermës në eksitimin më të vogël. Kjo i jep siklet burrit, shkarkimi mund të bëhet i dukshëm për të tjerët. Një dështim i tillë është i shërueshëm, dhe pas ekzaminimit, andrologu përshkruan terapi.